Veceras mubarek noc lejletul-regaib
Ocjena: / 48
LošeOdlično 
Autor Hodzic Muhamed   

LEJLETUL-REGAIB JE I NOC IBADETA, ZELJA I NADE U BOZIJE DAROVE

Po islamskom kalendaru veceras je (prvog cetvrtka u mjesecu Redzebu) jedna od odabranih noci "Lejletul Regaib". Na osnovu islamskog ucenja ovo je dan koji u osnovi predstvlja potvrdu Allahove milosti prema covjeku. Uvijek prvog cetvrtka mjeseca Redzeba nastupa mubarek (cestita) noc, kod poznata i kao noc zaceca, noc u kojoj je Hazreti Amina zanijela Muhammeda s.a.v.s.


Lejlei-Regaib, kao i svi veliki dogadjaji u islamskoj historiji, ima svoje pouke i poruke svim majkama i ocevima, svim roditeljima, sto u svojoj njeznoj ljubavi prizeljkuju dolazak potomstva, da se priprema za taj veliki cin, jer je covjek velicanstveno Allahovo djelo...

- Ko bude proveo jednu noc Redzeba u ibadetu i postio taj dan Allah ce ga nahraniti dzennetskim plodovima, stoji u jednom od hadisa (predaji Muhammeda a.s.)

Takodje se kaze da je Resulullah rekao da ga je Dzibril-Emin obavjestio da ko prvog cetvrtka u mjesecu Redzebu klanja aksam, pa potom dvanaest rekata nafile namaza, uceci na svakom rekatu fatihu i sure ehad i poslije svaka dva rekata preda selam, Allah ce ga sacuvati kaburksog azaba i njegovu porodicu.


Mubarek dani i noci predstavljaju odabrane vremenske periode koji, prema islamskom ucenju, imaju znacajniju vrijednost od drugih vremena. Za neke dane i noci i njihove izuzetne vrijednosti postoji izravna potvrda u Kur'anu i vjerodostojnim Poslanikovim a.s. hadisima.

Ti dani i noci su usko vezani za znacajne dogadjaje u povijesti islama i odraz su velike Bozije milosti ljudima. Vrata Bozije milosti su uvijek otvorena, a posebno u tim danima i nocima. U vecini mubarek dana i noci preporucuje se dobrovoljni ibadet (namazi, post, dove, zikr, ucenje Kur'ana).

Boziji poslanik Muhammed, a.s., u jednom hadisu je rekao: "Najbolji dan, u kome se sunce rodilo, jeste petak. Tog dana je stvoren Adem, tog dana je uveden u Dzennet i toga dana je izašao iz njega."
Pored noci uoci petka, u vjerodostojnim hadisima pominje se kao posebno vrijedna i noc uoci ponedjeljka.

Ažurirano ( četvrtak, 17 Juni 2010 19:37 )
 

Brojač posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas183
mod_vvisit_counterJucer558
mod_vvisit_counterOve sedmice1952
mod_vvisit_counterProsle sedmice4828
mod_vvisit_counterOvaj mjesec13056
mod_vvisit_counterProsli mjesec24069
mod_vvisit_counterUkupno2024879

Online (u zadnjih 20 min): 19
Tvoj IP: 54.226.206.205
,
Sada je: 2014-08-21 09:12
Medžlis Bosanski Novi : Na Urijama održane Hatme i upriličen džematski iftar:

U džematu Urije, subota 19. Jula 2014. godine, održan je svečani vjerski program povodom Hatmi koji je okupio oko 300 džematlija a nakon toga je upriličen i džematski iftar za sve pri...

Džemat Urije; Na ahiret preselila Dželdumović Arifa:

Obavještavamo džematlije, komšije i prijatelje da je na ahiret preselila Dželdumović Arifa (1928 ). Rahmetli Arifa je preselila u 86. godini života a smrt ju je zadesila u porodičnoj...

DŽEMAT URIJE; POZIV NA HATME I DZEMATSKI IFTAR – subota 19. jula 2014:

Poštovane džematlije, rodbino, komšije, prijatelji i svi ostali dragi ljudi,

Sa posebnom radošću želimo Vas sve pozvati na Hatme i džematski iftar na Urijam...