Veceras mubarek noc lejletul-regaib
Ocjena: / 36
LošeOdlično 
Autor Hodzic Muhamed   

LEJLETUL-REGAIB JE I NOC IBADETA, ZELJA I NADE U BOZIJE DAROVE

Po islamskom kalendaru veceras je (prvog cetvrtka u mjesecu Redzebu) jedna od odabranih noci "Lejletul Regaib". Na osnovu islamskog ucenja ovo je dan koji u osnovi predstvlja potvrdu Allahove milosti prema covjeku. Uvijek prvog cetvrtka mjeseca Redzeba nastupa mubarek (cestita) noc, kod poznata i kao noc zaceca, noc u kojoj je Hazreti Amina zanijela Muhammeda s.a.v.s.


Lejlei-Regaib, kao i svi veliki dogadjaji u islamskoj historiji, ima svoje pouke i poruke svim majkama i ocevima, svim roditeljima, sto u svojoj njeznoj ljubavi prizeljkuju dolazak potomstva, da se priprema za taj veliki cin, jer je covjek velicanstveno Allahovo djelo...

- Ko bude proveo jednu noc Redzeba u ibadetu i postio taj dan Allah ce ga nahraniti dzennetskim plodovima, stoji u jednom od hadisa (predaji Muhammeda a.s.)

Takodje se kaze da je Resulullah rekao da ga je Dzibril-Emin obavjestio da ko prvog cetvrtka u mjesecu Redzebu klanja aksam, pa potom dvanaest rekata nafile namaza, uceci na svakom rekatu fatihu i sure ehad i poslije svaka dva rekata preda selam, Allah ce ga sacuvati kaburksog azaba i njegovu porodicu.


Mubarek dani i noci predstavljaju odabrane vremenske periode koji, prema islamskom ucenju, imaju znacajniju vrijednost od drugih vremena. Za neke dane i noci i njihove izuzetne vrijednosti postoji izravna potvrda u Kur'anu i vjerodostojnim Poslanikovim a.s. hadisima.

Ti dani i noci su usko vezani za znacajne dogadjaje u povijesti islama i odraz su velike Bozije milosti ljudima. Vrata Bozije milosti su uvijek otvorena, a posebno u tim danima i nocima. U vecini mubarek dana i noci preporucuje se dobrovoljni ibadet (namazi, post, dove, zikr, ucenje Kur'ana).

Boziji poslanik Muhammed, a.s., u jednom hadisu je rekao: "Najbolji dan, u kome se sunce rodilo, jeste petak. Tog dana je stvoren Adem, tog dana je uveden u Dzennet i toga dana je izašao iz njega."
Pored noci uoci petka, u vjerodostojnim hadisima pominje se kao posebno vrijedna i noc uoci ponedjeljka.

Ažurirano ( četvrtak, 17 Juni 2010 19:37 )
 

Brojač posjeta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas189
mod_vvisit_counterJucer602
mod_vvisit_counterOve sedmice1938
mod_vvisit_counterProsle sedmice4444
mod_vvisit_counterOvaj mjesec10895
mod_vvisit_counterProsli mjesec22355
mod_vvisit_counterUkupno1923325

Online (u zadnjih 20 min): 15
Tvoj IP: 54.237.134.62
,
Sada je: 2014-04-17 09:25
Kakav ferman stiže iz Stambola? Manifestacija u subotu - Turci dolaze u naš Novi Grad:

Za subotu 19.aprila 2014. godine najavljena je manifestacija u Novom Gradu na kojoj će učestvovati predstavnici TIKE - Turska uprava za međunarodnu saradnju i razvoj, za...

Čestitke svim maturantima a posebno onima sa Urija - FOTO :

Još jedna školska godina je na isteku, a oni koji završavaju svoje srednješkolsko obrazovanje zasigurno su najinteresantniji.

Džemat Urije; Usvojen novi interni pravilnik džemata Urije:

Jučer, petak 04.04.2014. godine, poslije džuma namaza održan je sastanak Skupštine džemata Urije na kojoj je razmotren i usvojen novi Interni pravilnik džemata Urije. Uvedene su odre...